Serdecznie zapraszamy do udziału w XX edycji konkursu Wojewódzkiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”, który odbędzie się 7 sierpnia 2021 r. podczas XI edycji Regionalnych Spotkań z Żywnością Tradycyjną i Ekologiczną na "Pograniczu Kultur" w Gospodarstwie Agroturystycznym „KARCZMA KALISKA” w Szadku, gmina Ceków-Kolonia, powiat kaliski.

Konkurs odbędzie się w dwóch kategoriach:

1. Na najlepszy regionalny produkt żywnościowy
Serdecznie zapraszamy producentów żywności tradycyjnej do udziału w XX edycji konkursu wojewódzkiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy województwa wielkopolskiego.
Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych z województwa wielkopolskiego, spełniający kryteria konkursowe.
Warunkiem udziału w konkursie jest przesłanie do 30 czerwca 2021 r. wypełnionej i podpisanej własnoręcznie karty zgłoszenia (do pobrania poniżej):
w formie papierowej na adres:

Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego
Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi
al. Niepodległości 34
61-714 Poznań
z dopiskiem „konkurs NKD 2021 - produkt”

lub e-mailem na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Konkurs odbędzie się w 4 kategoriach (w 10 podkategoriach):

I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
1. Produkty i przetwory mięsne
2. Produkty i przetwory z ryb
3. Produkty mleczne
4. Miody

II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:
1. Przetwory owocowe
2. Przetwory warzywne
3. Produkty zbożowe
4. Wyroby cukiernicze

III. Napoje regionalne:
1. Napoje bezalkoholowe
2. Napoje alkoholowe

IV. Inne produkty regionalne.
Laureaci konkursu otrzymają cenne nagrody ufundowane przez Marszałka Województwa Wielkopolskiego.

 

2. Na najlepszą potrawę regionalną
Drugą część XX EDYCJI KONKURSU NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW stanowi konkurs na najlepszą potrawę regionalną województwa wielkopolskiego.
Konkurs ma również charakter otwarty. Przystąpić mogą do niego dwuosobowe ekipy reprezentujące firmy gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne lub koła gospodyń wiejskich, spełniające kryteria konkursowe.

Warunkiem udziału w konkursie jest przesłanie do 30 czerwca 2021 r. wypełnionej i podpisanej własnoręcznie karty zgłoszenia (do pobrania poniżej):
w formie papierowej na adres:

Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego
Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi
al. Niepodległości 34
61-714 Poznań
z dopiskiem „konkurs NKD 2021 - potrawa”
lub e-mailem na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Laureaci konkursu otrzymają cenne nagrody ufundowane przez Marszałka Województwa Wielkopolskiego.

Szczegóły dotyczące konkursu można znaleźć na stronie Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego: http://www.produktyregionalne.pl/nkd.html

Obsługę konkursu prowadzi Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego, 61-714 Poznań, al. Niepodległości 34, kontakt: Oddział ds. Promocji Rolnictwa, Żywności i Turystyki Wiejskiej, tel. 61/626-65-34, 61/626-65-33, 61/626-65-20 lub 61/626-65-00, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Karty zgłoszeniowe w Konkursie proszę przesłać do Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi do dnia 30.06.2021 r. Formularze są dostępne również na stronach internetowych: https://www.umww.pl/xx-edycji-konkursu-wojewodzkiego-nasze-kulinarne-dziedzictwo-smaki-regionow, https://sdk-wlkp.pl/zaproszenie-nasze-kulinarne-dziedzictwo-smaki-regionow-2/ i http://www.produktyregionalne.pl/nkd.html.