Konkurs przebiega dwuetapowo. W pierwszym etapie – w czasie finałów regionalnych –
wyłaniani są laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego,
napojów i innych produktów oraz w kategorii: najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne.
Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów
nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody
konkursu „PERŁA ”.
Finał wojewódzki odbędzie się 24 czerwca 2023 r. w Mochach (gmina Przemęt, powiat
wolsztyński), podczas corocznego Święta Szparaga.

Jednocześnie informuję, że obsługę konkursu prowadzi Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego, 61-714 Poznań, al. Niepodległości 34,
kontakt: Oddział ds. Promocji Rolnictwa, Żywności i Turystyki Wiejskiej, tel. 61/626-65-33 lub
61/626-65-00, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..
Karty zgłoszeniowe w Konkursie proszę przesłać do Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi do
dnia 31.05.2023 r. Formularze są dostępne również na stronach internetowych:
https://www.umww.pl/xxii-edycja-konkursu-nasze-kulinarne-dziedzictwo-smaki-regionow
i https://www.produktyregionalne.pl/nkd.html.