Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

 

Zapoznaj się z POLITYKĄ PRYWATNOŚCI I PLIKÓW COOKIES.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej

Komunikat Powiatowego Lekarza Weterynarii w Gostyniu dotyczący sytuacji epizootycznej związanej z występowaniem ognisk ptasiej grypy (HPAI) w Wielkopolsce

Logo komunikat powiatowego lekarza weterynarii w Gostyniu

Komunikat Powiatowego Lekarza Weterynarii w Gostyniu dotyczący sytuacji epizootycznej związanej z występowaniem ognisk ptasiej grypy (HPAI) w Wielkopolsce.

 Szanowni Państwo,

w ostatnim czasie zostało potwierdzonych 5 ognisk wysoce zjadliwej ptasiej grypy (HPAI) w Wielkopolsce, w powiecie ostrzeszowskim -1, tureckim - 3, konińskim - 1. W związku z bardzo niepokojącą sytuacją Powiatowy Lekarz Weterynarii w Gostyniu przypomina zasady, których należy przestrzegać w celu ochrony gospodarstwa przed wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI).

Zasady ochrony drobiu przed chorobą.

 

ZALECENIA DLA DROBNOTOWAROWYCH HODOWCÓW DROBIU - CHÓW PRZYZAGRODOWY

 

- karmienie i pojenie drobiu w pomieszczeniach zamkniętych, do których nie mają dostępu ptaki dzikie;

- przetrzymywanie drobiu na ogrodzonej przestrzeni, pod warunkiem uniemożliwienia kontaktów z dzikim ptactwem;

- odizolowanie od innego drobiu, kaczek i gęsi;

- przechowywanie paszy, w tym zielonki, w pomieszczeniach zamkniętych lub pod szczelnym przykryciem, uniemożliwiającym kontakt z dzikim ptactwem;

- unikanie pojenia ptaków i czyszczenia kurników wodą pochodzącą spoza gospodarstwa (głównie ze zbiorników wodnych i rzek);

- zgłaszanie lekarzowi weterynarii, wójtowi, burmistrzowi, i innym organom władzy lokalnej zaobserwowanego spadku nieśności lub nagłych, zwiększonych padnięć drobiu;

- po każdym kontakcie z drobiem lub ptakami dzikimi umycie rąk wodą z mydłem;

- używanie odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przy czynnościach związanych z obsługą drobiu;

- osobom utrzymującym drób w chowie przyzagrodowym, aby nie były zatrudniane w przemysłowych fermach drobiu.

  

ZALECENIA DLA HODOWCÓW GOŁĘBI

 

- karmienie i pojenie gołębi w sposób wykluczający dostęp ptaków dzikich;

- przechowywanie paszy w pomieszczeniach zamkniętych lub pod szczelnym przykryciem uniemożliwiającym kontakt z dzikim ptactwem.

 

 ZALECENIA DLA PRZEMYSŁOWYCH PRODUCENTÓW DROBIU

 

- przetrzymywanie ptaków w odosobnieniu (obowiązkowo w okresie wiosennych oraz jesiennych wędrówek dzikich ptaków) lub na wolnej, ogrodzonej przestrzeni, pod warunkiem ograniczenia kontaktu z dzikim ptactwem;

- karmienie i pojenie drobiu w pomieszczeniach zamkniętych, do których nie mają dostępu ptaki dzikie;

- zielonki stosowane w karmieniu drobiu wodnego (kaczki i gęsi), szczególnie w okresie wiosennych oraz jesiennych wędrówek dzikich ptaków, nie mogą pochodzić z terenów wysokiego ryzyka zanieczyszczenia ich wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków, z okolic zbiorników wodnych, bagien, i innych miejsc stanowiących ostoję ptaków dzikich;

- szczelne przykrycie pojemników z karmą i wodą do picia lub przetrzymywanie ich wewnątrz budynków, a także unikanie pojenia ptaków i czyszczenia pomieszczeń wodą pochodzącą spoza gospodarstwa (głównie ze zbiorników wodnych i rzek);

- ograniczenie przemieszczania się osób postronnych oraz zwierząt pomiędzy obiektami, w których przechowywana jest karma dla zwierząt a obiektami, w których bytuje drób;

- rozłożenie przed wejściami do budynków, gdzie utrzymywany jest drób mat nasączonych środkiem dezynfekcyjnym;

- wprowadzenie zakazu wjazdu pojazdów na teren fermy, poza działaniami koniecznymi np. dowóz paszy, odbiór drobiu do rzeźni lub przez zakład utylizacyjny;

- obowiązkową dezynfekcję pojazdów wjeżdżających;

- rozłożenie mat dezynfekcyjnych przed wjazdem i wejściem na teren gospodarstwa;

- używanie odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przy czynnościach związanych z obsługą drobiu;

- wprowadzenie obowiązku przeprowadzania dokładnego mycia i dezynfekcji rąk przed wejściem do obiektów, w których utrzymuje się drób;

- brak kontaktu pracowników ferm drobiu z innym ptactwem np. kurami, gołębiami.

 

 DODATKOWE ZALECENIA

 

- słomę, która będzie wykorzystywana w chowie ściółkowym należy zabezpieczyć przed dostępem dzikiego ptactwa (przetrzymywać w zamkniętych pomieszczeniach, zadaszyć itp.);

- należy regularnie przeglądać wszelkie połączenia i rury (silosy paszowe) pod kątem obecności zanieczyszczeń np. odchodami dzikich ptaków;

- należy eliminować wszelkie możliwe do usunięcia nieszczelności budynków inwentarskich (umieścić siatki w oknach i otworach, zabezpieczyć kominy wentylacyjne);

- nie należy tworzyć sztucznych zbiorników wodnych na terenie gospodarstwa (np. oczka wodne), a istniejące należy zabezpieczyć przed dostępem dzikiego ptactwa;

- nie należy dokarmiać dzikiego ptactwa na terenie gospodarstwa (usunąć karmniki);

- jeżeli na terenie gospodarstwa znajdują się drzewa owocowe należy jak najczęściej usuwać opadłe owoce.

 

Drogi zakażenia

Zakażenie następuje głównie drogą oddechową i pokarmową. Najbardziej prawdopodobnym źródłem zakażenia drobiu domowego jest bezpośredni lub pośredni kontakt z wędrującymi ptakami dzikimi, zwykle ptactwem wodnym, ich odchodami czy korzystanie ze wspólnych zbiorników wodnych. Rozprzestrzenienie wirusa może następować również poprzez zanieczyszczoną paszę, wodę, nawóz, ściółkę, sprzęt i środki transportu. Bardzo ważną rolę w rozprzestrzenianiu wirusa grypy ptaków odgrywa człowiek, który poprzez zanieczyszczone ubranie, obuwie, sprzęt i produkty może przyczynić się do rozprzestrzeniania choroby.

 

Zakażone ptaki wydalają wirus w dużych ilościach przede wszystkim z :

 

- kałem,

- wydzieliną z oczu,

- wydzieliną z dróg oddechowych,

- wydychanym powietrzem.

 

Objawy grypy ptaków

 

Posiadacz drobiu powinien zawiadomić powiatowego lekarza weterynarii albo najbliższy podmiot świadczący usługi z zakresu medycyny weterynaryjnej o wystąpieniu u drobiu następujących objawów klinicznych:

- zwiększona śmiertelność;

- znaczący spadek pobierania paszy i wody;

- objawy nerwowe takie jak: drgawki, skręt szyi, paraliż nóg i skrzydeł, niezborność ruchów;

- duszność;

- sinica i wybroczyny;

- biegunka;

- nagły spadek nieśności.

 

 

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Gostyniu w związku z powyższym informuje o ukazaniu się Rozporządzenia Wojewody Wielkopolskiego z dnia 22 października 2025 r. zmieniającego rozporządzenie Wojewody Wielkopolskiego z dnia 5 czerwca 2025 r. w sprawie przeciwdziałania rozprzestrzenianiu się wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) na terenie województwa wielkopolskiego.

 

LINK DO ROZPORZĄDZENIA:

 

https://www.poznan.uw.gov.pl/rozporzadzenie-wojewody-wielkopolskiego-z-dnia-22-pazdziernika-2025-r-w-sprawie-przeciwdzialania

 

Rozporządzenie zostało przekazane do publikacji w Dzienniku Urzędowym

oraz na stronie www WUW:

Dziennik Urzędowy:

http://edziennik.poznan.uw.gov.pl/actbymonths

Strona www Urzędu:

https://www.poznan.uw.gov.pl/rozporzadzenia-wojewody

 

                                                                                                                                        ROZPORZĄDZENIE WOJEWODY WIELKOPOLSKIEGO

z dnia 22 października 2025r. zmieniające rozporządzenie Wojewody Wielkopolskiego z dnia 5 czerwca 2025 r. w sprawie przeciwdziałania rozprzestrzenianiu się wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) na terenie województwa wielkopolskiego

 

Na podstawie art. 46 ust. 3 pkt 1 i 4 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2023 r. poz. 1075), zarządza się, co następuje:

 

1. W rozporządzeniu Wojewody Wielkopolskiego z dnia 5 czerwca 2025 r. w sprawie przeciwdziałania rozprzestrzenianiu się wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) na terenie województwa wielkopolskiego (Dz. Urz. Woj. Wielkopolskiego poz. 4832), wprowadza się
następujące zmiany:

1) § 1 otrzymuje brzmienie:

 

„§1. Jako obszary, które są szczególnie narażone na ryzyko wprowadzenia wirusów wysoce zjadliwej grypy ptaków do gospodarstwa (obszary wysokiego ryzyka), wyznacza się tereny powiatów:

 

1) chodzieskiego;

2) gnieźnieńskiego;

3) gostyńskiego;

4) grodziskiego;

5) jarocińskiego;

6) kaliskiego;

7) kępińskiego;

8) kolskiego;

9) konińskiego;

10) kościańskiego;

11) krotoszyńskiego;

12) leszczyńskiego;

13) międzychodzkiego;

14) nowotomyskiego;

15) ostrowskiego;

16) ostrzeszowskiego;

17) pilskiego;

18) pleszewskiego;

19) poznańskiego;

20) rawickiego;

21) słupeckiego;

22) średzkiego;

23) śremskiego;

24) tureckiego;

25) wolsztyńskiego;

26) Miasta Kalisz;

27) Miasta Konin;

28) Miasta Poznań.”;

 

2) § 2 otrzymuje brzmienie:

 

„§ 2. Na obszarach wysokiego ryzyka, o których mowa w § 1 stosuje się następujące wymogi:

 

1) w stosunku do ferm, na których wystąpiły ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków minimalna przerwa w produkcji wynosi 40 dni od daty zakończenia dezynfekcji ostatecznej. Dopuszczenie do produkcji może nastąpić po przeprowadzeniu kontroli (bioaskuracji) przez właściwego powiatowego lekarza weterynarii oraz weryfikacji badań czystościowych potwierdzających nieobecność wirusa HPAI. Do zasiedlenia należy użyć ptaków wskaźnikowych, które utrzymywane będą na fermie przez minimum 21 dni;

 2) na obszarach objętych ograniczeniami w związku z występowaniem ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków przy załadunku drobiu, wprowadza się obowiązek organizacji indywidualnie wskazanych osób do wyłapywania ww. zwierząt oraz stworzenie przez zakłady harmonogramów i stref/obszarów działania/pracy tych grup - według zasady „cały kurnik pełny – cały kurnik pusty”;

 3) pracownicy zakładów ferm nie mogą przemieszczać się do innych zakładów utrzymujących zwierzęta z gatunków wrażliwych. Fermy wprowadzają wykaz personelu ferm wraz z oświadczeniami personelu o braku kontaktu z drobiem i dzikim ptactwem wolnożyjącym poza miejscem pracy oraz posiadaniu wiedzy o zakazie kontaktu ze zwłokami drobiu i dzikiego ptactwa wolnożyjącego przez 72 godziny przed przystąpieniem do pracy;

 4) nakazuje się każdorazową dezynfekcję pojazdów dostarczających pasze do gospodarstwa lub odbierających uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego z gospodarstwa;

 5) zakazuje się organizowania targów, wystaw, pokazów lub konkursów, gdzie jest gromadzony drób lub inne ptaki.”.

 

2. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem podania do wiadomości publicznej w sposób zwyczajowo przyjęty na terenie miejscowości wchodzących w skład obszarów, o których mowa w § 1.
 

3. Rozporządzenie podlega ogłoszeniu w Dzienniku Urzędowym Województwa Wielkopolskiego.

powrót do kategorii
Poprzedni Następny

Pozostałe
aktualności

DO GÓRY
Włącz powiadomienia WebPush
Dziękujemy, teraz zawsze będziesz na bieżąco!
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.